Пчелите могат да събират и изваждат

19:00, 07 фев 19 / Любопитно 25 1343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски учени тренираха пчели да събират и изваждат цветни фигури и така доказаха, че те имат математически умения, съобщи вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Откритието означава, че малкият размер на мозъка не предполага нисък интелект. 
Способността за събиране и изваждане предполага сложни процеси в мозъка - запомняне на правила и прилагането им към нови ситуации. Затова математиката в миналото се е смятала за присъща само на човека. Напоследък обаче няколко експеримента доказаха, че такива умения имат и животни - шимпанзета, папагали, гълъби.

Учените от френския Национален център за научни изследвания, ръководени от д-р Скарлет Хауърд, първо научили пчелите да разпознават цветовете като символи на събиране и изваждане. Синият цвят означавал повече, а жълтият по-малко. След това тренирали пчелите с награди да влизат в лабиринт с формата на буквата У и да избират между два набора с фигури. При правилно ориентиране, насекомите получавали сладка вода, а при неправилно - горчива.

На входа на лабиринта учените слагали от една до пет фигури, оцветени в синьо или жълто. След това пускали пчелите в преградено пространство, където да летят или към оригиналния брой фигури, плюс минус едно, или към неправилен брой. Синият цвят бил сигнал да добавят, а жълтият - да изваждат.

Пчелите се ориентирали правилно в 75% от случаите. 

Предишни експерименти показаха, че пчелите могат да броят до четири и дори разбират понятието нула.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама