Руски агент, замесен в отравянето на Скрипал, може все още да е във Великобритания

11:30, 07 фев 19 / Свят 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трети руски агент, за който се смята, че може би е замесен в отравянето с Новичок в Солсбъри, може би все още се намира във Великобритания, пише британският вестник „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Руският военен, който влязъл на Острова с името Сергей Федотов, е кацнал в един и същи ден с двамата други мъже, обвинени за нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - Александър Петров и Руслан Боширов.

Федотов имал билет за същия полет, както и те, но в последния момент си е взел чекирания багажот самолета, твърди изданието.

Според документи, Сергей Федотов е 45-годишен и използва фалшив паспорт, подобен на този на Петров и Боширов. По-късно британските власти обявиха, че двамата са офицерите от руското ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Те дори са получили държавни отличия за службата си в Украйна.

Засега истинската самоличност на Сергей Федотов остава неясна, както и ролята му в отравянето на Скрипал, пише Телеграф. Според една от теориите, той е внесъл веществото Новичок, с което беше извършено нападението. Според друга, е извършил серия от разузнавателни мисии, като е докладвал на Мишкин и Чепига за местонахождението на Скрипал.

Федотов и преди е пътувал до Великобритания – през март 2016 и през март 2017, според руското издание Фонтанка. На негово име обаче няма регистрирани имоти, превозни средства или телефонен номер в Русия, нито профил в социалните мрежи, пише още Фонтанка.

Все още не е ясно дали той е останал във Великобритания след отравянето на Скрипал, допълва „Телеграф“, като цитира свой анонимен източник.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество Новичок през март миналата година в британския град Солсбъри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама