Фандъкова: Няма опасност от преливане на реките и язовирите в Софийска област

14:10, 05 фев 19 / Политика 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на София, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипите на Дирекцията за аварийна дейност и превенция на общината денонощно следят нивата им.

На 23 точки са поставени сензори за ранно оповестяване, а  тази година ще бъдат монтирани още 10 станции: "По линия на общинския бюджет имаме осигурено финансиране над 1 700 000 лева за почистване на речни корита. Заложили сме 70 километра речни корита, за да бъдат планово почистени тази година, също така язовирите се наблюдават непрекъснато, за да можем да предприемем съответните мерки", каза Йорданка Фандъкова.

Кметът на Столичната община провери готовността на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и дирекция "Околна среда" за превантивни мерки за реакция при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете. 

"По линия на Общинския съвет имаме осигурено финансиране над 1,7 млн. лв. за почистване на речни корита. Заложили сме 70 километра речни корита да бъдат планово почистени тази година", обяви кметът Фандъкова по време на инспекцията.

„Видяхте системата за ранно предупреждение за нивата на речните корита. Имаме двадесет и три точки и всеки ден от тях се получава информация за нивата на реките. Тази година предстои да увеличим и още десет нови точки ще бъдат избрани. Ще бъдат монтирани станции, за да може да следим нивата на четирите основни реки в София с общо 33 станции“, каза още тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама