Склонността към депресия има обяснение с чревната флора на организма

19:00, 05 фев 19 / Здраве Сподели в: 25 952 Topnovini Автор: Topnovini
1

Бактерии в червата могат да въздействат върху психичното равновесие, по-специално върху вероятността човек да изпадне в депресия, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Белгийски учени анализираха проби от изпражненията на 1000 доброволци и установиха, че две семейства бактерии са по-малобройни при хората, склонни към депресия, включително и тези, които пият антидепресанти.

Изследването, обхванало 1000 холандци, потвърди тези изводи със статистическа връзка между броя на определени бактерии и нивото на задоволство от живота и психичното здраве.

Двете семейства бактерии са Копрококи и Диалистер. Те са известни с противовъзпалителните си свойства.

„Известно е, че възпалението на нервните тъкани има важна роля за депресията. Затова нашата хипотеза е, че двете неща са свързани по един или друг начин“, каза професорът по микробиология Йерон Рейс от католическия университет в Льовен, който е един от авторите на изследването.

Проучването не показва причинно-следствена връзка, подчерта той. „Идеята обаче, че продукти от метаболизма на микробите могат да взаимодействат с мозъка - а оттам и с поведението и чувствата ни, е интригуваща“, добави Рейс.

По данни на Световната здравна организация в света 300 милиона души страдат от депресия, а антидепресантите са сред най-предписваните лекарства в много държави.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани