Кафето – седем ползи за кожата

07:40, 10 фев 19 25 1432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Освен за сутрешно ободряване, кафето може да се прилага външно върху кожата. Нанасянето му гарантира цял набор от ползи. От Пулс са обобщили ефектите, които кафето оказва върху кожата.

Кафето е богат източник на антиоксиданти, необходими за предпазване на тялото от свободните радикали, които увреждат кожата. Благодарение на това му свойство, то укрепва естествената защита на епидермиса. В проучване е показано, че екстрактът от кафе помага за запазването на енергията на клетките.

Кафето притежава и свойството да предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи, които могат да бъдат опасни, тъй като в някои случаи водят до кожни заболявания. Редовното нанасяне на кофеин предпазва кожата от слънцето и канцерогенните му ефекти. Според изследване кофеинът действително потиска реакцията на увреждане на ДНК в резултат от неблагоприятните UV лъчи.

Като следващ ефект на кафето върху кожата е способността му да я прави гладка и мека. То успява успешно да възстанови тъканите на кожата и играе важна роля в регулирането на повторния растеж на клетките. Това води до задържане на влага, повишаване на колагена и еластина в кожата.

Кафето притежава свойството и да подобрява циркулацията. То стимулира кръвообращението и прави кожата здрава и енергизирана, като същевременно намалява подуването на тъканите в някои участъци на кожата. Именно поради това кафето се счита за ефективно средство за намаляване на подпухналите очи. Причината е, че то помага на кръвоносните съдове да се свият.

Кафето е и отличен ексфолиант. Кожата може да се масажира с кръгови движения за отстраняване на мъртвите клетки чрез смесване на мляно кафе, кафява захар и зехтин. Този естествен скраб изчиства кожата от токсини и бактерии, като я оставя мека и нежна.

Кафето може да се използва и за ексфолиране на скалпа. За целта може да се смеси смляно кафе и малко вода върху мокра коса. С помощта на масажни движения скалпът може да се изчисти от излишен себум, бактерии и мъртви кожни клетки.

Кафето може да се използва и като антицелулитен скраб за тяло. То помага за стягане на кожата и за намаляване появата на тъмен целулит.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама