Жените запазват ума си по-дълго от мъжете

11:40, 05 фев 19 / Здраве Сподели в: 25 723 Topnovini Автор: Topnovini
1

Жените са склонни да надживеят мъжете и да запазят психиката си по-дълго, а ново проучване обяснява защо е така. Оказва се, че женските мозъци се явяват средно с около три години по-млади. Проучването включва 121 жени и 84 мъже, които са подложени на сканиране за измерване на мозъчния метаболизъм или на потока на кислород и глюкоза в мозъка им.

Подобно на други органи в тялото, мозъкът използва захарта като гориво. Но как точно той преработва глюкозата може да разкрие много за метаболитната възраст на мозъка.

Анкетирани били между 20 до 80 години, като при тези възрастови групи женските мозъци са изглеждали метаболично по-млади от мъжките, твърдят констатациите в докладите на Националната академия на науките, съобщава БГНЕС.

Машинно-научен алгоритъм показва, че женските мозъци са средно с около 3,8 години по-млади от техните хронологични възрасти. А в сравнение с мъжете, мъжките мозъци са с около 2,4 години по-възрастни от реалната им възраст.

"Това не означава, че мъжките мозъци са по-бързи", казва ръководителят на изследването Ману Гоял, асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина „Сейнт Луис“. "Те стартират зрелостта си с около три години по-възрастни от жените и това продължава през целия живот", казва Гоял.

Но защо? Една от теориите е, че хормоните, оформящи мозъчния метаболизъм в ранна възраст, при жените са модел, който е по-млад през целия им живот, в сравнение с мъжете.

Учените се надяват да разберат дали метаболитните различия в мозъка играят защитна роля при жените, които са склонни да преценяват по-добре от мъжете при когнитивни тестове за разум, памет и решаване на проблеми в напреднала възраст.

Това може да означава, че причината, поради която жените не преживяват толкова голям когнитивен упадък в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад, казва Гоял. В ход е допълнителна работа за потвърждаване и по-дясно разбиране на последиците от изследването.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани