Две трети от хималайските глетчери са заплашени от топене

19:40, 04 фев 19 / Любопитно 25 211 Topnovini
1

Две трети от хималайските глетчери, наричани Третия полюс на Земята, може да се разтопят до 2100 година, ако глобалните вредни емисии не бъдат редуцирани, предупреждават учени в мащабно ново изследване.

Дори ако най-амбициозното до момента Парижко споразумение успее да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, една трета от ледовете ще се разтопят.

Ледниците в Хиндукуш-хималайския регион са жизненоважен източник на вода за около 250 милиона души в планините и за още 1,65 милиарда други на по-ниско надморско равнище. Глетчерите захранват 10 от най-важните речни системи в света, включително Ганг, Инд, Хуанхъ и Меконг, а индиректно осигуряват храна, електроенергия и доходи на милиарди.

Влиянието за хората ще варира от замърсяване на въздуха до климатични промени, предупреждава изследването, публикувано от базирания в Катманду Международен център за интегрирано планинско развитие. Докладът е подготвят в продължение на 5 години и е включил над 350 експерти, 185 организации и 210 автора. „Говорим за климатична криза, за каквато никога не сте и чували“, предупреди Филипус Уестър от центъра в Катманду.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 23 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.