Рапът навърши 40 години

18:00, 01 фев 19 / Любопитно 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато преди 40 години парчето Rapper's Delight става първия хит в историята на рапа, членовете на бандата The Sugarhill Gang едва ли са си представяли, че от местна тенденция жанрът ще се превърне в планетарна култура, пише БТА.

„Никога не съм предполагал, че явлението ще добие такива размери“, доверява Грандмастър Каз, един от авторите на Rapper's Delight. „Навремето ни съветваха да загърбим хип-хопа, защото никой не го уважаваше!".

Първият рапърски хит е от 1979 година и представи на света новото направление в музиката.

„Това, че влязохме в студиото и записахме парчето беше най-умното нещо, което направихме“, спомня си един от тримата рапъри на The Sugarhill Gang Мастър Джи. „Търговски погледнато ние бяхме първите в жанра. Все едно, че бяхме стъпили на Луната“.

Парчето на триото се разпродава в милиони бройки из целия свят. То е удостоено и с честта да влезе в Библиотеката на Конгреса на САЩ.

В своето начало рапът беше жизнерадостен и третираше предимно теми като купоните, свалките и любовта. Постепенно обаче чернокожите рапъри наложиха в текстовете си проблемите с бедността в гетата, с насилието и с дрогата.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама