Пет подправки, които помагат при артрит

18:40, 30 яну 19 / Здраве Сподели в: 25 1195 Topnovini Автор: Topnovini
1

Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления.
 
И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо.

Сред тях са пет подправки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти. Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто, заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.
 
Чесън

Чесънът съдържа диалил дисулфид - вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.

Куркума

Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването.  Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.
 
Джинджифил

Джинджифилът съдържа два химикала - джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров.
 
Канела

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.
 
Лют червен пипер (кайен)

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства. 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани