Ранобуден или „нощна птица“ - вина имали гените

10:20, 30 яну 19 / Любопитно 25 890 Шрифт:
Topnovini

Ако сутрешното събуждане е синоним на мъчение, оказва се вина за това имат гените, сочат резултатите от изследване. Над 350 гена са замесени в нашия биологичен часовник са установили учените.

"Изследването ни потвърждава, че да си ранобуден или "нощна птица" се определя поне отчасти от генетични фактори", заяви Майкъл Уийдън от университета в Ексетър, Англия. "Освен че оневинява поспаливите, то хвърля светлина върху механизмите, които регулират биологичния часовник у хората", допълва той.

За целите на изследването Уийдън и колегите му анализирали ДНК данни за близо 700 000 души. Данни за хора, които твърдят, че са ранобудни, били сравнени с данни за онези, които уверяват, че са "нощни птици". След това учените анализирали данни за над 85 000 участници, чиито сънни навици били регистрирани с помощта на носен на китката на ръката сензор за проследяване на активността.

Били открити нови 327 местоположения на гени, които влияят върху хронотипа - предразположението към ранно или късно лягане, докато досега бяха известни едва 24 подобни гена. Въпросните гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня.

Учените открили също взаимовръзка между генетичното предразположение към късно ставане и повишения риск от шизофрения и депресия, но настояват, че са нужни допълнителни изследвания.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама