Вашингтон наложи санкции на държавната петролната компания на Венецуела

13:40, 29 яну 19 / Свят 25 1339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американското финансово министерство обяви в понеделник вечерта, че налага санкции на държавната петролна компания Венецуела - Petroleos de Venezuela SA, известна още като PdVSA.

"Съединените щати се държат отговорно относно трагичния упадък на Венецуела и ще продължават да използват пълния набор от дипломатически и икономически инструменти за подкрепа на временния президент Хуан Гуайдо, Народното събрание и усилията на венецуелския народ за възстановяване на демокрацията", заяви финансовият министър Стивън Мнучин, мотивирайки решението за налагане на санкции на PdVSA.

"Всички имоти и интереси за собственост на PdVSA, подлежащи на юрисдикция в САЩ, са блокирани, а на лицата в САЩ като цяло е забранено да извършват сделки с тях“, допълни Мнучин. "Днешното решение за PdVSA ще помогне да се предотврати по-нататъшното отклоняване на активите на Венецуела от Николас Мадуро и да се запазят тези активи за жителите на Венецуела".

"Лицата, опериращи в петролния сектор на венецуелската икономика, могат да бъдат обект на санкции", добави той.

Санкциите ще доведат до блокиране от вторник на активи за 7 млрд. долара, а това означава потенциални загуби на приходи в размер на 11 млрд. долара от износа на петрола в рамките на годината, заяви Джон Болтън, съветник по националната сигурност на САЩ.

Санкциите са факт, след като през миналата седмица Белият дом подкрепи опозицията в спора за законното правителство на Венецуела.

Решението увеличава риска от прекъсване на доставките на петрол от южноамериканската държава, която се счита за дом на най-големите петролни запаси в света. Въпреки огромните си резерви обаче, петролният износ на Венецуела е намалял до малко повече от 1 млн. барела на ден през 2018-а година от 1,6 мллн. барела на ден през 2017 г., според данни от на копанията Refinitiv и търговските източници.

Роби Фрейзър, глобален стоков анализатор в компанията Schneider Electric, предупреди по-рано в понеделник, че основният риск за петролния пазар произтича от перспективата за целенасочени санкции от страна на Съединените щати, които все още внасят голям дял от общия износ на венецуелски петрол. САЩ са основната дестинация за доставките на суров петрол от Венецуела, получавайки около 41% от общия износ на венецуелски петрол.

Петролните фючърси поскъпнаха слабо след новината за американските санкции спрямо Petroleos de Venezuela.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват във вторник с 0,58% към 52,30 долара за барел, а аналогичните фючърси на петрола Брент - с 0,57% към 60,27 долара за барел. Но това слабо поскъпване е факт, след като в понеделник имаше силен ценови спад на американския лек суров петрол с 3,2% към нива под 52,00 долара за барел и на петрола Брент - с 2,8% под 60,00 долара за барел, достигайки до най-ниски нива от 14-ти януари насам.

Въпреки днешното предпазливо повишение, редица търговци продължават да смятат, че все още предостатъчното глобално предлагане на петрол и икономическото забавяне, особено в Китай, ще ограничат едно по-рязко поскъпване на черното злато.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама