Бойко Борисов: Еврото ще дисциплинира банковия сектор у нас

11:05, 29 яну 19 / Политика 25 1551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, посветена на пътя на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. Сред поставените от страната ни цели са да влезем в предверието на еврозоната през юли тази година, а най-рано през 2022 година можем да приемем единната валута.

„От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходи и с това, което ще докара просперитет на хората“, заяви Борисов още в началото на изказването си.

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ, бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В банковия съюз и еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е премиерът.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, каза премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама