Владислав Горанов: От 1 януари 2022-а ще може да се плаща в евро и у нас

15:50, 28 яну 19 / Икономика Сподели в: 25 732 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3

От 1 януари 2022 година в България ще може да се плаща в евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на дискусия организирана от българското представителство на Еврокомисията. Специален гост е зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според министъра на финансите Владислав Горанов няма причина да смятаме, че ще има забавяне при преминаването ни към общата европейска валута.

Той допълни, че е “умерен оптимист”, че през юли 2019 година можем да кандидатстваме за валутно-обменния механизъм ERM II и да получим позитивен отговор от механизма.

Вече са избрани външните консултанти, които ще помогнат за провеждането на стрес - тестовете в шест банки. Те вече са избрани от ЕЦБ и по последна информация, засега процесът протича гладко.

 

Горанов коментира и опасенията цените у нас да се увеличат рязко след приемане на еврото. Той определи тези опасения като “недодялан скептицизъм”. По думите му е нормално когато растат заплатите на производителите, да растат и цените на стоките.

Еврокомисарят Домбровскис също изтъкна, че България ще има повече ползи ако приеме еврото, отколкото загуби.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани