Човешката действителност се различава от птичата, разкриха учени

19:40, 28 яну 19 / Любопитно 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените разкриха, че пернатите създания виждат света по съвсем различен начин от човека. Човешкото цветно зрение е базирано върху три основни цвята - червен, зелен и син. Освен трите цвята, птиците използват и четвърти - невидимия за човешкото око ултравиолетов.

В настоящото изследване специалистите са демонстрирали как благодарение на четвъртия основен цвят - ултравиолетовия, птиците виждат света по напълно различен начин. За разлика от човека, например, за когото горската зеленина представлява просто "зелена стена", птиците я виждат контрастно.

"Това, което за хората изглежда като зелена каша, за птиците представлява ясно различими листа. Преди настоящото изследване това беше неизвестно", пишат изследователите в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

За птиците горната част на листата изглежда много по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната - значително по-тъмна. По този начин триизмерната структура на плътния листак става очевидна за птиците. Това на свой ред улеснява движенията им, ориентирането и търсенето на храна.

"Хората смятат, че това, което виждат, е действителността. Всъщност това е човешката действителност. Други животни живеят в различни реалности. Сега можем да видим света през техните очи и да научим доста тайни. Действителността е в окото на зрителя", казва Дан-Ерик Нилсон от изследователския екип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама