Недостатъчният сън може да доведе до Алцхаймер

18:40, 28 яну 19 25 1838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис установиха, че недостатъчният сън допринася за поява на болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Било констатирано, че лишаването от сън увеличава броя на протеините тау в мозъците на гризачи и хора. При болестта на Алцхаймер протеини тау, съдържащи голямо количество фосфорна киселина, образуват неврофибриларни възли и престават да изпълняват функции, свързани със стабилизиране на вътреклетъчни структури. Смята се, че появата на неврофибриларни възли допринася за гибелта на неврони в мозъците на засегнати от болестта хора.

Оказало се, че когато гризачи не спят нощем, се увеличава броят на протеините тау в гръбначно-мозъчната им течност (ликвора). Нарушаването на дневния отдих освен това предизвикало двукратно увеличаване на въпросните протеини през светлата част от денонощието. Анализът на ликвор, извлечен от 8 души след нормален сън или безсънна нощ, показал, че съдържанието на протеини тау след безсъние се увеличило с 50 на сто.

Специалистите заключили, че протеини тау се натрупват в мозъка през целия период на бодърстване, а сънят позволява да се избавим от излишното количество потенциално патогенни съединения. Лишаването от сън увеличава вероятността да се формират неврофибриларни възли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама