Съвети за пълноценно учене по време на ваканцията

21:58, 27 яну 19 / Любопитно 25 1381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За много от вас новата година представлява идеалната възможност да се замислим „къде се намираме“, „какво да постигнем“, а това включва изготвянето на план как да постигнем целта си.

„Образованието е ключ към успеха“ – може и да е клише, но е вярно! А сега с предстоящата грипна ваканция, учениците имате възможност да наваксате и/или отделите време за изготвяне на подходящ план.
Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да се концентрирате и да учите и четете възможно най пълноценно:


Задайте си предварителна и постижима задача.
Има много надеждни изследвания, които предполагат, че поставянето на цели може да се използва като част от стратегия, която да помогне на хората успешно да повлияят на положителните промени в живота си, така че никога не подценявайте силата да идентифицирате за себе си нещата, които искате да постигнете. Само не забравяйте да си зададете някои ключови въпроси: Поставям ли реалистични цели? Ще трябва ли да работя по-усилено, за да постигна тези цели?

Направете план за проучване.
Времето е ценно. Никой не е по-добре запознат с това от студент, който е чел с часове в нощта преди изпит. Към този момент, разбира се, вече е твърде късно. Ключът за прекъсване на цикъла на увеличаване на броя на невзети изпити е да се мисли напред и да се създаде ефективен план за проучване. Това не само ще ви помогне да се организирате и да извлечете максимума от времето си, но и ще успокоите ума си и ще премахнете това неприятно усещане, което получавате, когато влезете в изпитна сесия или Ви предстои контролно в училище, знаейки, че изобщо не сте подготвени.

Почивайте си често, но за кратко.
Никой от нас не е свръхчовек, така че е важно да осъзнаете, че не можете да поддържате оптимално ниво на концентрация, без да си дадете време да се възстановите от работата, която сте свършили. Това може да бъде под формата на десетминутна разходка, кратка тренировка във фитнес залата, разговор с приятел или просто един топъл чай.

Сътрудничество с приятели по време на подготовката.
На този етап от учебната година трябва да познавате много добре съучениците си. Това е добър момент във времето да изберете няколко партньори, които знаете, че работят добре и са мотивирани да постигнете добри резултати. Не се притеснявайте, ако не можете да се срещате твърде често, можете да комуникирате и чрез интернет.

Бъдете позитивни.
Вашето отношение има голямо влияние върху нивото на обучение, което сте постигнали, и ефективността на вашия учебен процес. Ако продължавате да казвате, че не можете да го направите и няма да се ангажирате с материята, почти по-всяка вероятност ще се провалите. Вместо това, фокусирайте ума си върху положителните резултати и върху това как можете да използвате собствените си силни страни, за да ги постигнете. Когато мислите положително, „центровете за възнаграждение“ в мозъка ви показват по-голяма активност, като по този начин се чувствате по-малко тревожни и по-отворени към нови съвети за обучение.

Поставяйте си предизвикателства.
Когато трябва да се изправите пред „по-сериозен опонент“, можете да поставите малки предизвикателства, за да поддържате настроението си високо - добър начин да се съсредоточите върху задачата ден за ден и да намерите мотивация, докато се изучавате. Според научен анализ, колкото по-мотивирани и развълнувани сме, толкова по-добре функционира нашият мозък.

Консултирайте се с преподавателите.
Никои учител не е отказал да съдейства на свой ученик – това е факт. Всички въпроси, които имате по отношение на изпита/контролното, най-доброто, което можете да направите, е да отидете до конкретния преподавател и да изложите съмненията си. Не само, че човекът е най-подходящ за решаване на вашите въпроси, но и инициативата Ви ще бъде добре приета и ще покажете добро отношение, като демонстрирате, че се интересувате от неговият предмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама