В Лондон откриха останките на мореплавателя Матю Флиндърс

19:00, 25 яну 19 / Любопитно 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тленните останки на Матю Флиндърс - първият европейски мореплавател, обиколил Австралия, бяха открити при разкопки край една от най-оживените лондонски гари заради строежа на линия за високоскоростен влак, съобщиха ДПА и АФП, цитирани от БТА.
 
Археолозите, които провеждали разкопки в гробището "Сейнт Джеймсис", където са погребани около 40 000 души, открили оловен нагръдник с името на мореплавателя.

Въпреки че се знае, че Флиндърс е погребан на 23 юли 1814 г. в лондонското гробище, мястото на неговия гроб не беше известно, тъй като надгробната плоча е премахната при разширяване на гара "Юстън" след 1840 г. Смяташе се, че тленните му останки са изгубени.

"Имаме късмет, че капитан Флиндърс е погребан с оловен нагръдник, който не ръждясва. Сега можем да проучим дали неговият скелет има увреждания от живота в морето", каза ръководителката на разкопките Хелън Уас.
 
Флиндърс е капитан от британския кралски флот. Той прави обиколка на Австралия през 1802-1803 г. и така доказва, че това е континент.
 
Помощник на Флиндърс е аборигенът Бънгари. Неговата роля е засенчена от капитана, но според историци участието му е от ключово значение за успеха на пътуването на Флиндърс.


Капитан Флиндърс има ценен принос за описанието и популяризирането на Австралия. Той разказва за плаването си в книгата "Пътешествие към Южната земя".
 
Много улици, гари и площади, както и австралийски университет, носят неговото име.
 
Счита се, че Матю Флиндърс е дал името "Австралия" на южния континент. Макар и да не е първият, който го е използвал, трудовете му са популяризирали употребата му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама