Хумусът - египетската наслада за сетивата

08:15, 26 яну 19 / Любопитно 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Близкия изток и Средиземноморието, хумусът е традиционна храна, направена предимно от няколко съставки, които включват нахут, зехтин, лимони, чесън, сол и паста от сусам. Въпреки че е любима храна на много хора, все още има някои факти, които са неизвестни за нас.

Хумусът идва от Египет

За първи път, рецептата за хумус, е била приготвена в Египет през 13 век, съобщават от foodpanda. Тогава вкусната разядка се е приготвяла без чесън и лимони.

Хумусът е различен в зависимост от региона

Много страни и региони приемат хумуса като свой, но всеки от тях има различен метод, по който правят ястието. Например турски хумус се прави с масло, а в Йордания тахана се заменя с кисело мляко. Различните региони също го сервират с различна температура на ястието - някои страни обикновено ядат хумус топъл, докато други го сервират студено.

Създаден е филм за хумуса

През 2012 г. един австралийски режисьор създава филма „Правете хумус не война“ с цел любовта към хумуса да бъде решението на мира в Близкия изток.

Хумус има рекорд на Гинес

Световният рекорд за най-голямата чиния с хумус е определен през май 2010 г., когато 300 готвачи в района на Бейрут създадоха 23 040 килограма хумус!

Хумус надхвърля тютюна

През 2013 г. америсканки вестник съобщи, че любовта на Америка към хумус е толкова разпространена, че тютюнопроизводителите започват да сменят културите - от отглеждане на тютюн към отглеждане на нахут.

Хумусът е много полезен за вас

Може би не знаете, но хумусът е снабден с много полезни свойства. Не е чудно, че ястието се яде за закуска в много страни от Близкия изток, тъй като помага да се балансира кръвната захар. Други ползи от хумуса включват намаляване на възпалението, борба с болести, подпомагане на храносмилането, поддържане на здравето на костите, защита на сърцето и повишаване на енергията.

Хумусът е афродизиак

Този факт вероятно е много непознат за повечето хора - никой не мисли, че хумусът притежава свойства на афродизиак. Някои готвачи се отнасят към бобовите растения като към "Кралицата на афродизиаците" и поради високото съдържание на желязо, магнезий, цинк и калий в нахута, то е много подходящ за консумация от мъже, пише БГНЕС.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама