Кметът на Царево е сезирал прокуратурата заради строежа край "Арапя"

09:30, 25 яну 19 25 2405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата е сезирана за строежа край къмпинг "Арапя". Строителството по документи е законно, каза в кметът на Царево Георги Лапчев пред bTV. Личното му мнение е, че не би трябвало да се строи там. Той добави и че по документи, известната като боровата горичка сред къмпингуващите, всъщност не е гора. Това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот, отбеляза Лапчев.

Той добави, че инвеститорът е предоставил всички необходими по закон документи, както и е съгласувал всичко с екологичното законодателство, но независимият орган трябва да се произнесе.

"Виждам гора, но на документи е друго - това е урбанизиран терен, урегулиран поземлен имот. Некоректно е да се говори, че е започнало сега всичко. Именно, когато се е допуснало това да се случи, сега тези хора са "на паветата" и обясняват, че това е кощунство", коментира кметът.

Днес ще започне и проверка на ДНСК по Черноморието след сигналите за строителни дейности. Според Лапчев проблемът се политизира заради предстоящия вот.

Директорът на държавното горско стопанство в Царево също обясни по телефона, че има нов горскостопански план и тази територия не е включена в него, т.е. тя не се води горска територия.

Инвеститорът Георги Атанасов бе категоричен, че гората не се изсича, а се премахват само опасните изгнили и стари дървета.

"Закупихме проект, който беше за 25 000 квадрата с влязло в сила разрешение за строеж за огромен комплекс, който след разговори в общината се разбрахме, че изобщо това нещо не може да мине и че гората трябва да се запази. И затова сме сменили целия проект и сме направили едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи, съобразени с цялата растителност в региона. Има сигнали от няколко години, че се пали гората тук от дивото къмпингуване, може да се видят дърветата. Тези дървета така или иначе са заминали! Ние не ги режем, отстраняваме това, което така или иначе вече не е живо дърво", заяви инвеститорът.

На въпрос колко дървета ще бъдат отсечени той отговори, че ако има други изсъхнали дървета и такива които са опожарени - те ще се отстранят, защото те така или иначе са опасни за хората, които ще пребивават тук.

"Вие казвате, че с това строителство едва ли не спасявате гората?"

"Ако видите проекта, който принципно бяхме закупили и който беше разрешен и допуснат 2005-а тук да се построят огромни хотели на по шест етажа на 25 000 квадрата и сега 15 къщи от по 150 квадрата със запазена цялата растителност, която виждате в момента, все пак смятам, че е някаква стъпка към това, заяви Атанасов.

Вилното селище край "Арапя" ще е на площ 18 дка. Проектът предвижда 14 вилни къщи, основите на 4 от тях са залети, багерите и тежката техника днес ги няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама