Ежедневният прием на аспирин може да бъде опасен

15:40, 23 яну 19 / Здраве 25 1418 Шрифт:
Topnovini

Милиони хора в добро здраве ежедневно пият малки дози аспирин с цел да намалят риска от инфаркт на миокарда или инсулт. Но все повече изследвания поставят под въпрос тази стратегия, изтъквайки, че са подценени свързаните с приема на аспирин рискове, предаде БТА, като цитира агенция Франс прес.

Ново изследване разкрива, че за хората в добро здраве ползата от приема на аспирин за сърдечносъдовата система е до голяма степен неутрализирана от риска от кръвоизливи най-вече в мозъка и червата.

"Няма причина хората в добро здраве да приемат рутинно аспирин“, заяви ръководителят на изследването - кардиологът Шон Чжън от Кингс колидж в Лондон.

Рискът от сърдечносъдови болести все пак е малък за приемалите аспирин хора, които по-рано не са били засегнати от тях. Малък е и рискът от кръвоизливи за приемалите аспирин. Един-единствен сърдечносъдов проблем ще бъде избегнат сред 265 души, приемали 5 години аспирин, но един от 210 пациенти, приемали аспирин, ще получи силен кръвоизлив. По мнението на кардиолога, тези данни са относително незначителни. Но учени настояват, че, погледнато в национални мащаби, въпросните данни са значими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама