В Холандия откриха сезонът на лалетата

22:34, 19 яну 19 / Любопитно 25 2943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сезонът на лалетата официално бе открит в Холандия с тържествена церемония, по време на която бяха раздадени над 200 хиляди цветя на всички. Тя се проведе в събота на централния площад „Дам“ в Амстердам.

Тази година темата на Деня на лалетата, провеждан всяка година през втората половина на януари, е „Силата на цветята“, каза председателят на организацията за рекламиране на холандските лалета Ариен Смит.

Касетките с лалета в седем различни цвята бяха разположени на площада във формата на цвете, чиито листа са наклонени на различни страни, информира ТАСС. „Макар днес да е твърде студено, според холандските мерки (около нула градуса), с Деня на лалето ние напомняме на хората, че пролетта наближава“, посочи Смит.

Редом с Деня на лалето бе представен нов вид от цветето, наречен Куинти Тръстфул, в чест на холандска телевизионна водеща и посланик на организацията "Розова лента", която се бори с рака на гърдата. Цветето има стъбло със средна дължина и бархетни листа с деликатен розов цвят.

Денят на лалетата се празнува в Холандия за осма поредна година. Цветята за нея се предоставят безплатно от повече от 300 компании, които отглеждат красивото цвете в Холандия.

Лалето е много не взискателна градинска култура и въпреки, че може да се приспособи към всякакви условия най-добре се развива на открити припечни, но в същото време защитени от ветрове места. Често луковици на лалета се използва за градинско озеленяване на дворове, цветни фигури, цветни лехи в паркове и градини. Късните сортове понасят засенчване, което допринася за по-дълготраен цъфтеж.
Луковиците на лалетата се садят през есента, когато среднодневните температури паднат до 9°С. Подходящото място е слънчево, с добре дренирана, лека, неутрална почва, богата на хранителни вещества.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама