След вчерашната акция разкриха схема, включваща 25 милиона евро за терористични организации

21:53, 19 яну 19 25 1912 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След вчерашната акция на специализираната прокуратура, Държавна агенция "Национална сигурност" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", при която бяха задържани 43-ма души в цялата страна за финансиране на международния тероризъм, днес петима от тях получиха обвинения, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Организираната престъпна група е „снабдила“ с повече от 25 милиона евро терористичните организации в рамките на четири години, заяви Сотир Цацаров. От шестимата обвиняеми, един е обвинен задочно и за него е издадена международна заповед за арест, заяви Румяна Арнаудова пред БНТ. Пет от обвиняемите са сирийски граждани, всички жители на България, трима с постоянно пребиваване и другите с временно такова. Шестият е българка, която живее в София.

Престъпната група е действала в България от 2016-а година. и косвено е финансирала терористична организация, действаща в друга държава. Финансирането се осъществява чрез небанкови финансови транзакции по метода „Хавала”. Методът "Хавала" представлява нестандартен начин за парични транзакции ("превеждам", "телеграфирам" - на арабския банков жаргон). Системата е известна и с други названия: "Фей-Чиен" (Китай), "Хунди" (Индия), "Падала" (Филипините),"Фей Куан" (Тайланд) и пр. Използува се масово от имигрантските общности в Америка, Европа и Близкия Изток, които изпращат парични средства в своите страни.

Групата също така е закупила над 100 автомобила в България и ги е транспортирала през Турция до Сирия. Тези автомобили са предоставени на членове на терористичните организации. Обвинителните актове включват и подготовката на терористични нападения в чужди страни.

Операцията за разбиване на групата бе безпрецедентна за българските правоприлагащи и охранителни служби по отношение на мащаба и предмета на разследването, каза Арнаудова. Операцията беше проведена след едногодишно разследване на българските служби за сигурност и служби за сигурност от страните партньори на Европейския съюз.

На 18 януари заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че сумите за терористичните организации са били насочени в чужбина и не представляват заплаха за националната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама