БСП предлага интеграция на ромите чрез образование

12:30, 18 яну 19 / Политика 25 1561 Шрифт:
Topnovini

Според БСП управляващите са се провалили с интеграцията на ромите, затова предлагат конкретни мерки, които според тях ще решат проблемите. Категорични са, че законите трябва да се спазват от всички. Смятат, че една от основните задачи е образованието на ромите. Просветният министър Красимир Вълчев се съгласи, че образованието е ефективният отговор за решаване на проблемите с ромската интеграция. Подчерта, че в този процес е важна ролята на учителите, затова управляващите са заложили заплатите им да са с 25% над средната заплата.

"Предлагаме да отпадне принципът "парите следват ученика" и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училището и бюджета. Да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, което е задължителното образование. Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни и непълнолетни, т.е. това, което е известно в обществото като "деца раждат деца", просто трябва да спре", заяви Корнелия Нинова.

"Но точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Това имах предвид като казах, че те не разбират, че проблемът не е толкова и социално-икономически, колкото социално-културен. За социално-културния, за справянето с това предизвикателство най-много, както ви казах, разчитаме на всички тези хора, затова и сме заложили на учители, защото учителят е този, който ежедневно полага усилията", коментира Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама