Пирамиди в Алжир пазят тайни на 16 века

16:40, 14 яну 19 / Любопитно 25 1056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тринадесет пирамиди, издигнати на два съседни хълма в северната част на Алжир и станали известни като джедарите във Френда, пазят много тайни, предаде БТА. Някои от монументите са построени преди повече от 16 века. 

Известно е само, че тези 13 каменни постройки с квадратна основа и пирамидална форма, които са уникални за Алжир и страните от Магреб, са погребални монументи. Построени са между 4-ти век и 7-ми век близо до Тиарет, на 250 км югозападно от столицата Алжир.

Различни са обаче мненията кои са погребаните в пирамидите. Навремето в района живеели бербери. Тринадесетте пирамиди били построени за три века през период, когато станали големи промени на днешната територия на северната част на Алжир, в Нумидия, която била в пределите на Римската империя - упадък на Западната Римска империя, инвазии на вандали и начало на завладяването от арабите.

Монументалните джедари достигат 18 метра височина и са с квадратна основа със страна между 11,5 метра и 46 метра. Построени са на два хълма близо до Френда, разположени на почти 6 км един от друг. В джедарите се помещават от едно до 20 помещения, свързани от система от галерии, сред които погребални камери. Това навежда на мисълта за общи гробове. Възможно е някои помещения да са свързани с погребални култови практики. Вътрешните каменни врати са скулптирани с традиционни за християнските сгради мотиви, като розетки, както и с ловни сцени и фигури на животни. Надписите, които вероятно са на латински език, обаче са в много лошо състояние и е невъзможно да бъдат тълкувани.

"Особеното, свързано с джедарите, е датата на построяването им. Те са последните погребални монументи, построени тук преди появата на исляма", отбеляза археологът Рашид Махуз.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама