България е сред първите в Европа по износ на Билки

10:20, 12 яну 19 / Икономика 25 665 Topnovini
1

България е сред първите пет европейски страни по износ на билки и подправки в Европейския съюз - сочат данни на Асоциацията на билкарите, предаде БНТ.

По износ на билки изпреварваме страни като Полша, Унгария и Сърбия. Според бранша, обаче, през последните години се натрупват проблеми в сектора, които могат да доведат до срив в производството и страната ни да загуби своята конкурентоспособност на международните пазари.

Само 15% от билките, които се произвеждат у нас, остават за вътрешния пазар, каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, пред Bloomberg TV.

„Mента, маточина и липа имат ниска рентабилност, когато се изнасят като суровина. Най-активна е търговията с мента, маточина и липа, обясни експертът. Изнасяме ги с тонове, но тяхната норма на печалба е до 5%. После те се връщат у нас като отработени продукти с около 200–300% надценка. Ето защо все повече производители търсят възможност да продължат обработка на билките под формата на екстракти, етерични масла и лекарства“, допълни Елмазов.

Като всички производители билкарите също срещат трудности с недостатъчното подпомагане от държавата и липсата на работна ръка. Голяма част от билкопроизводството разчита на много ръчен труд. Териториите със запазена природа обаче, в които може да се произведе чисто лечебно растение, са обезлюдени. Елмазов вижда светлина в тунела, ако държавата поеме определени ангажименти и вземе пример от Китай, която успешно развива своето билкарство.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.