Защо слоновете са устойчиви на ракови заболявания?

18:00, 13 яну 19 / Любопитно 25 1491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследователски екип, който е проучвал т.н. ДНК-боклук при бозайниците, е установил интересни факти за невероятната способност на слоновете да избягват раковите заболявания, пише Science Alert.

Екипът е успял да определи кои гени са отговорни за предпазването от увреждане на клетки, което се среща и при хората. По-голямата част от бозайниците по света са податливи на рак, но слоновете са известни с това, че са на практика “имунизирани” към тази болест. Те не са 100% защитени, но се разболяват от рак изключително рядко, и особено като се вземе предвид, че имат 100 пъти повече клетки, отколкото хората.

Рак се образува когато една клетка започва да мутира на случаен принцип по време на делението си и затова фактът, че само 1 на 20 слона развива рак, в сравнение с факта, че 1 на всеки 5 души развива рак при хората, е изключително интересен. Учени от различни области се опитват от десетилетия да установят истинската причина за този феномен. Но едва съвсем наскоро науката установи, че най-вероятната причина е свръхизобилието на гена p53, който потиска туморите. Африканските слонове имат 40 копия от този ген, докато хората имаме само един.

Резултатите от новото изследване обаче откриха важни детайли от механизма и установиха, че нещата не се свеждат само до този ген. Те са изследвали известната като “боклук” ДНК, за която се смята от много време, че не кодира протеини и затова е непотребна в организмите и не изпълнява никаква важна функция. Нови изследвания откриха, е тя никак не е безполезна, а всъщност изпълнява функции, като например контрол над изразяването над гените.

Екипът е проучвал онези част от тази ДНК в генома на слоновете, която е обща при всички гръбначни организми, но се е развила най-бързо именно при добродушните гиганти. Три от гените, установени от екипа, които участват в поправката на ДНК и предпазват срещу мутации, са се оказали свързани с ускореното развитие на “непотребната” ДНК при слоновете. Бъдещи изследвания трябва да установят дали тези “ускорени региони” при бозайниците могат да бъдат използвани терапевтично за за лечение при хората.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама