Първият за 2019-а протест на "жълтите жилетки" доведе до нови вълнения във Франция

10:12, 06 яну 19 / Свят 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осмият национален протест на „жълтите жилетки“ във Франция отново бе официалният характер на акциите в Париж. Представители на движението изявиха желание за мирен протест, но въпреки това, протестите отново се превърнаха в погроми и сблъсъци с полицията в следобедните часове на съботния ден.

Протестите отново се проведоха при засилено полицейско присъствие.

До сблъсъци между демонстранти и полиция се стигна в Париж. Има данни за най-малко 103-ма задържани. Демонстранти "обстрелваха" органите на реда с камъни, а те отговориха със сълзотворен газ. Някои от протестиращите хвърлиха горящо дърво от мост, което падна на покрива на ресторант, разположен на площадка за приземяване (плаващ кей) близо до музея Орсе. Огънят обаче бързо беше потушен.

Според правоприлагащите органи, в следобедните часове броят на протестиращите в страната възлиза на около 50 хиляди души, от които 3,5 хиляди са били в Париж. Повече от 4 500 души излязоха на улиците в Бордо, което значително надвишава броя на протестиращите по време на предишните протести. В този град бяха задържани 11 души, а пет полицаи бяха ранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама