Украинската църква получи независимост

13:40, 05 яну 19 / Свят 25 1795 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул декрета за автокефалия на новата украинска православна църква.

Тя беше създадена на обединителен събор на 15 декември в Киев, на който за Предстоятел беше избран митрополит Епифаний. Той беше поканен в Истанбул, където утре след тържествено богослужение Веселенският патриарх ще му връчи томоса.

Вартоломей призова православните църкви да подкрепят независимостта на украинската православна църква. На церемонията днес присъства и украинският президент Петро Порошенко..

Православната църква на Украйна вече е 15-ата поместна в православния свят. Епифаний бе избран за неин предстоятел на обединителния събор на 15 декември.

 

Решението на Вселенската патриаршия, което стана известно миналата година, обтегна напрежението между нея и Руската православна църква. Причината бе решение на Вселенската патриаршия да отмени документ от 1686 г., с който се одобрява върховенството на Московската патриаршия над Киевската митрополия. Това бе началото на подготова за признаване на независимата Украинска православна църква.


Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември 2018 г., изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

В последните седмици Русия обвинява Украйна, че е подкупила Вселенската патриаршия, за да бъде взето решението. Патриарх Вартоломей отрича, а днес, пристигайки в Истанбул, Порошенко го нарече "неподкупен" и увери, че на света няма богатства, които могат да повлияят на решенията му.


Руският президент Владимир Путин заяви на годишната си пресконференция на 20 декември, че целта на патриарх Вартоломей е да "подчини тази територия и да спечели от това... разбира се, подтикван от Вашингтон".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама