Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

19:40, 15 дек 18 / Свят 25 1217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в страната, предаде ТАСС.

"Поздравявам всички за създаването на автокефалната поместна православна църква на Украйна, която току-що е учредена в Света София", заяви Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

„Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия“, допълни президентът.

Участниците в днешния обединителен църковен събор в Киев избраха начело на Украинската православна църква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия.

Съборът в Киев за нова национална църква бе заклеймен като схизма от руското духовенство.

Той бе свикан, след като Вселенският патриарх Вартоломей I от Константинопол, духовният лидер на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската църква от Москва.

В знак на протест Руската православна църква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това се изказаха опасения, че всички руски храмове в Украйна могат да бъдат иззети.

Преди събора патриарх Кирил - главата на Руската православна църква, призова религиозни и световни лидери да предпазят вярващите в Украйна от „преследване“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама