Лувъра с рекордна посещаемост заради Бионсе и Джей Зи

09:20, 05 яну 19 / Любопитно 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Mузикален видеоклип на американските изпълнители Бионсе и Джей Зи „Apes**t“ е една от основните причини Лувара да подобри собствения си рекорд по посещаемост. През 2018-та в музея във френската столица са се разходили 10,2 милиона души. Това е най-доброто постижение в музейното дело по света за всички времена.
Управата на Лувъра оцени по достойнство реакцията на публиката, след като американската поп прима Бионсе и нейният съпруг Джей Зи заснеха видеото си пред Джокондата, пред Венера Милоска и други шедьоври, изложени в музея. Клипът им е бил гледан около 150 милиона пъти в Youtube. "Приятно ни е, че тези съвременни американски творци бяха привлечени от нашия музей, от археологията и живописта!", заяви директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.
Предишният рекорд, поставен от музея, датираше от 2012-а, когато привлече за една година 9,7 милиона души. Три четвърти от посетителите традиционно са чужденци, като средно 1,5 милиона от тях са американци, и 1 милион - китайци. 
Кралският дворец Лувър е превърнат в музей през 1793 година. Първата изложба се е състояла от 537 картини и 124 други произведения на изкуството, събирани от френските монарси. Днес Лувърът е един от най-големите музеи в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама