Защо издържаме на висока температура в сауната?

18:00, 06 яну 19 / Любопитно 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако скочите във вода, нагрята до 90 °С, ще е фатално. В помещение със същата температура на въздуха обаче издържате без особени проблеми. Защо човек преживява сауната? Тук има повече физика, отколкото изглежда на пръв поглед.

Усещането на човек за горещо е свързано директно не толкова с температурата, колкото с топлинния или енергийния поток, който “се влива” в кожата. Разбира се, той зависи от температурата на околната среда, но решаващата роля е на топлопроводимостта. И тъй като водата е далеч по-добър проводник на топлината от въздуха - топлопроводимостта й е 24 пъти по-висока от тази на въздуха, хората издържат добре 90 градуса в сауната, докато потапянето в 90-градусова вода би било ужасно болезнено и на практика смъртоносно.

Когато сте в сауната, от време на време поливате горещата печка с вода. Тя се изпарява, повишава влажността на въздуха и съответно топлопроводимостта на вече влажния въздух. В този момент усещате, че ви става много по-горещо, въпреки че температурата всъщност спада, макар и леко, заради студената вода.

По същия начин при 30 °С и висока влажност на въздуха на екватора например жегата се усеща много по-силно, отколкото на същата температура при по-сух климат.
В сауната, естествено, на долните пейки е по-хладно, отколкото на горните, защото топлият въздух се издига, тъй като е по-лек. Но при “освежаване” с вода, съпроводено от размахване на кърпи, този ефект може временно да се “обърне”.

Има и още една чисто физична причина за това, че водната баня на печката се усеща като по-гореща. Тялото се охлажда чрез изпотяване. Влажният въздух обаче възпрепятства изпаряването на потта.

И въпреки че сауната е, общо взето, полезна, хора със сърдечни и някои други заболявания би трябвало да я избягват. Дори обикновената настинка не се лекува в сауна, противно на разпространеното обратно мнение. Ако влезете на горещо вече настинал, организмът ви, който е поразен, ще бъде подложен на допълнително натоварване и ще се разболеете още повече. Болестотворните бактерии и вируси умират обикновено при над 55-60 °С, а в сауната, въпреки жегата вътре, температурата на човешкото тяло се повишава в общия случай едва до 38 градуса.

В парната баня градусите са доста по-ниски от тези в сауната - обикновено между 45 и 55, при влажност на въздуха близо 100%. Затова се понася добре от тялото, пише Обекти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама