Кои хранителни продукти нямат срок за годност?

13:00, 06 яну 19 / Любопитно 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Консумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може да бъде опасна за здравето. За щастие, съществуват и такива храни, за които не трябва да се тревожите, защото те са годни за много дълъг период от време. От Brightside са изготвили списък на хранителните продукти без срок на годност:

1. Мед

Медът е наистина уникална храна. Благодарение на специфичния си химически състав, който не допуска развъждането на бактерии, на практика може да бъде вечен. Нещо повече - ако си купите буркан с мед, който държите запечатан, бъдете сигурни, че няма да се развали, тъй като няма контакт с въздух или с вода.

Любопитен факт: По време на разкопките на Египетските пирамиди археолози са открили буркани с мед. Предполагаемата им средна възраст е около 3000 години. Медът е бил годен за консумация – археолозите са го опитали! Няколко години по-късно пък в щата Джорджия е открит мед на повече от 5000 години.

2. Захар

Подобно на солта, захарта може да издържи за неопределен период от време – особено ако я съхранявате в херметически затворен съд. Но дори и да абсорбира малко вода от въздуха и да стане на бучки или кристали, не губи хранителната си стойност.

Между другото пудрата захар и кафявата захар също могат да се съхранят за дълго време както бялата захар.

3. Соев сос

Соевият сос може да се съхранява съвсем спокойно най-малко 3 години дори ако е отворен. А ако го държите в херметически затворен съд, то този период ще бъде значително по-продължителен. Разбира се, зависи от вида соев сос, от начина му на приготовление, неговото качество и температурата на съхраняване.

Например висококачественият соев сос е изработен посредством естествена ферментация – процес, който отнема между няколко месеца и 2 години. Само такъв соев сос може да бъде съхранен за повече от 3 години и да запази напълно хранителната си стойност. Затова е добре да подбирате внимателно марката и да избягвате производители, които добавят в продукта изкуствени съставки и химикали, които имат за цел да ускорят процеса на ферментация.

4. Кленов сироп

Според Асоциацията по производство на кленов сироп в Масачузетс неотворена бутилка няма да се развали никога. А дори когато я отворите, можете да я ползвате в продължение на години, стига да я държите в хладилника.

5. Сухи бобови зърна

Учени от университета Бригъм Йънг са установили, че след 30-годишно съхранение сухите бобови зърна са се изменили на външен вид, но са останали напълно годни за консумация, което е полезно да се знае при извънредни ситуации.

6. Сол

За да сме честни, трябва да кажем, че солта е минерал, а не хранителен продукт, затова е невъзможно да се развали. Разбира се, като всеки минерал, и този може бързо да абсорбира вода и след време да се превърне в една гигантска скала. Дори това да се случи, в същината си това ще бъде все още сол, която може да се яде.

Имайте предвид обаче, че йодираната сол има срок на годност около година и колкото повече време минава, толкова повече губи хранителните си качества.

7. Твърд алкохол

Алкохолните напитки като водка, уиски, ром, коняк нямат срок на годност, но е добре да ги съхранявате на хладни и тъмни места в добре затворени бутилки.

8. Оцет

Оцетът е още един продукт без срок на годност, но все пак се изискват подходящи условия за съхранението му – студени и тъмни места, далече от светлина и топлина, и най-добре в оригиналната опаковка.

9. Сухо мляко

Според всички здравни стандарти сухото мляко също може да се съхранява в продължение на много години, стига да го държите в херметически затворен съд.

10. Ориз

Най-добре да съхранявате ориза в пластмасов или стъклен съд и при по-ниски температури (малко над нулата). Едно проучване сочи, че при тези условия може да издържи до 30 години, без да изгуби хранителната си стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама