Почина емблемата на българския джаз Димитър Симеонов-Мончо

20:20, 03 яну 19 / Любопитно 25 1341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

" На 2 януари пое вечния си път Митко Симеонов Мончо. Небесният "Оркестър София" е в пълен състав... Чухме се за Коледа...". Така Йорданка Христова обяви кончината на един от последните легендарни джазмени и основател на „Оркестър София“. Той е и диригент на формацията в продължение на 20 години, а през 1968-а става първият преподавател по саксофон в Консерваторията.
Освен саксофонист Димитър Симеонов още е цигулар и диригент. Той е и един от оцелелите при авиокатастрофата през 1971-а, в която загива голямата Паша Христова. За онзи най-страшен момент от живота си той често е разказвал:

"В онзи кошмарен ден имам чувството, че на мен някой ми помогна. Помогна ми да се спася! Имам такова усещане и до ден-днешен. Защото аз винаги сядах отпред, имах този навик. Само на този ден, влизайки с паспортите в ръка в самолета, сякаш някаква сила ме накара да отида и да седна отзад. На предните седалки бяха седнали колегите ми Петър Попов, Борис Гуджунов, Мария Нейкова, Иван Данов, Паша Христова, Христо Чолаков... Даже ми споменаха, че е дошъл договор за чужбина, и да отида при тях, за да говорим за него. Обаче като видях, че няма място, директно се запътих към задните места".

Димитър Симеонов е роден на 22 май 1932 г. в София, в семейство на музиканти. Кръстен е на своя дядо, който е бил цигулар и тромпетист в царския оркестър. През 1955 г. се жени за Екатерина Симеонова, с която има 58-годишен брак, трима сина, двама внука и две внучки.

Носител на награди: Юбилеен медал „100 години София“, Сребърна лира, 1300 години България, орден „Кирил и Методий“ първа степен, Заслужил артист, Златна лира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама