Кога да си свалим якето?

19:00, 02 яну 19 / Любопитно 25 1004 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

В студените дни, дори и да влезем в определени сгради не означава, че ще се стоплим бързо. Всеки, на който се е налагало да работи в офис, изложен на течения, складове или други неотоплени места, е искал да не си маха якето. Въпреки тази интуиция, ни е казвано, че якето е хубаво да се маха, иначе ще ни е по-студено, когато излезем навън. Това ни се струва странно, защото, ако на човек му е студено, би трябвало да направи всичко за да се стопли. Тогава защо се твърди, че е по-добре да се съблечем, когато влизаме в сграда, без значение, колко е студено вътре? Това противоречие може да се обясни, ако се знае как точно реагира тялото при промяна на температурата. 


Човешкото тяло е покрито с миниатюрни температурни сензори, които се намират в специализирани нервни окончания. Често се наричат и чувствителни към студ рецептори. Интересно е, че сензорите са известни и като ментол рецептори, защото реагират към това химическото вещество. Когато ментолът докосне кожата, създава усещане за студ. 


Температурните рецептори реагират, когато температурата се понижи и изпращат сигнал до мозъка или грубо казано, кодират въпросната температура в нервите. Нервните влакна са разпръснати по цялото тяло, но са свързани с централната нервна система на различни нива. Някои достигат много на дълбоко, а други не. Рецептори, намиращи се на ръцете, раменете, торса и краката, достигат до гръбначния мозък. Сензорите в лицето, главата и устната кухина, са свързани директно с главния мозък. Въпреки това, разстоянието от мястото на усещане на студа до мозъка не е от толкова голямо значение. Това е, защото електрическите сигнали, изпратени от нервите са изключително бързи. Сигналите минават през таламус, структура на междинния мозък, която се занимава с обработването и разпределянето на информация от сетивните органи, към кората на главния мозък (изключение е обонянието). Когато сигналите достигната соматосензорната функционална зона, намираща се в горната и средната част на мозъка, информацията се приема и чувството за студ се усеща в тялото. От това преработване на информация, главният мозък разбира мястото в тялото, където изпитваме студ и до каква степен. В екстремни случаи на много студено или на много готещо, човешкото тяло изпитва и болка - резултат от увреждането на кожата. 


Когато човек излезе навън (или попадне на място, където е по-студено), нервната система приема температурата най-вече от покритите части на тялото, като например лицето. Носенето на яке в затворено помещение, покачва температурата на кожата, включително и на непокритите места. Затова, когато човек излезе навън, въздухът се усеща като по-хладен, най-вече на лицето. Това е, защото разликата между затопленото вече тяло и температурата навън е по-голяма. Още по-осезаемо е усещането, ако човек се е изпотил, докато е бил облечен в затворено помещение, защото изпотената кожа ще се изстуди по-бързо. 


Въпреки това, много скоро след това усещане, якето ще продължи да топли. Тялото много добре се справя с регулирането на температурата си от 37 градуса (освен, ако човек не е болен или подложен на екстремни температури). Това означава, че дори човек да стои с яке навсякъде, студът не може да проникне до него за дълго време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама