Затварят Версайския дворец заради очакван протест на "жълтите жилетки"

11:19, 22 дек 18 / Свят 25 1670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция се готви за шеста поредна събота на протести, заради което днес ще бъде затворен и Версайският дворец край Париж, предаде France 24.

Опасявайки се от евентуални безредици, властите съобщиха, че в събота ще затворят Версайския дворец и неговите градини. Междувременно търговците в Париж, много от които оставаха затворени през последните два уикенда, за да се опазят от грабежи и насилие, бяха призовани да проявят предпазливост.

Демонстрациите са планирани и в Лион, Тулуза, Орлеан и Бретан. Епицентърът на протестните акции обаче този път е пренесен в провинцията. Демонстрации се планират в Бордо, Лил, Лион, Руан и даже в родния град на президента Еманюел Макрон - Амиен. в Източните Пиренеи пикети се канят да блокират границата с Испания, за да не пропускат камиони с вносни и експортни стоки.

В петък вечер френският Сенат одобри „набор от мерки за подпомагане“ на работещитете и пенсионерите, само часове след като те бяха приети от долната камара на парламента. Мерките трябва да влязат в сила в началото на 2019-а година.

Министерството на вътрешните работи определя броя на протестиращите като най-ниският от началото на демонстрациите на 17 ноември, като 282 000 участваха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама