Одобриха мерки за успокояване на "жълтите жилетки" във Франция

11:30, 21 дек 18 / Свят 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След продължили 13 часа дебати френското Национално събрание одобри мерките на Еманюел Макрон за успокояване на "жълтите жилетки".

На 10 декември президентът представи мерки в отговор на действията на протестното движение. Те включват увеличаване на минималната заплата със 100 евро. Няма да се повишава данъчното облагане на пенсионерите с месечен доход под 2000 евро.

Протестът на "жълтите жилетки" започна в средата на ноември. Първоначално то бе насочено срещу планирания скок на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа. Постепенно обаче демонстрантите представиха по-широк набор от искания.

Междувременно, в Париж продължават протестите. Френски полицаи протестираха на булевард Шанз-Елизе в Париж срещу условията на труд, въпреки постигнатото тази седмица споразумение между полицейските профсъюзи и правителството за увеличение на заплатите и изплащане на неполучените възнаграждения за извънреден труд. Според протестиращите полицаи мерките на кабинета са половинчати.

Служителите на реда заявиха, че са претоварени заради демонстрациите на "жълтите жилетки" през последните седмици, както и заради увеличеното наблюдение във Франция след атаката на коледния базар в Страсбург.

Договорката с френското правителство предвижда до 2020 г. заплатите на френските полицаи да бъдат увеличени със 150 евро месечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама