Посрещнете Коледа с греяно вино

19:00, 20 дек 18 / Любопитно 25 1173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Популярна напитка за коледните празници е ароматното греяно вино. То е свързано с немските и австро-унгарските традиции и вече е неделима част от празничната трапеза в много западни страни.

Рецептите за греяно вино са многобройни и за различните предпочитания и вкусове. Най-подходящи видове са червените вина портвайн и бордо, но може да се използва всякакъв вид червено вино.

Традиционно греяно вино

Традиционното греяно вино се приготвя от червено вино, като му се добавят най-различни ароматни подправки, плодове, захар или мед. Сервира се горещо, но може и само леко загрято.

За да си го приготвите, са ви необходими: литър червено вино, 2 супени лъжички кафява захар, ябълка, кора от портокал и лимон, пръчка канела, малко джинджифил и няколко карамфилчета. Всичко това се смесва, виното се загрява, но без да достига температура на кипене и се оставя на тих огън за около час, за да се ароматизира.

Греяно вино с чай

Сгрейте червеното вино на котлона и добавете две пакетчета чай с ябълка и канела. Оставяте да престои, за да се смесят ароматите.

Люто греяно вино

В джезве сипете чаша вино и го сложете на котлона. Добавете черен пипер и в момента, в който виното заври, махнете от котлона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама