Как да се облечем подходящо за зимно бягане?

17:40, 19 дек 18 / Любопитно 25 2080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зимните меcеци cа най-пpедизвикателното вpеме на годината за бегачите. Една от пpичините, поради които тези студени месеци не са приятни е, че ни е много трудно да решим с какво да бъдем облечени, докато тичаме.

Ако прекалим, се изпотяваме, докато се опитваме да избягаме нужните километри. Ако пък не се облечем достатъчно, рискуваме мускулите ни да останат сковани, а и да ни стане много студено.

Едни от най-важните съвети на експерти е да се обличаме така, сякаш е с 20 градуса по-топло. Например, ако е -10 навън, трябва да се облечем така, сякаш е +10. Причината за този трик е, че температурата на тялото се повишава, когато човек се движи, независимо от външната температура.

След като имаме предвид тази подробност, трябва да обърнем внимание и на необходимите слоеве дрехи. Основният (най-долен) винаги трябва да е от такава материя, която предизвиква по-малко потене (например нещо памучно).

Целта на следващия слой дрехи е да запази топлината на тялото. Външният слой също е жизненоважен, защото той поддържа топлината на сърцевината, но също така дава свобода на ръцете.

За якето е важно хем да ни пази от студа, хем да не се потим излишно. Трябва да изберем средно по дебелина яке.

Подходящите клинове също са важна част от екипировката през зимата. Трябва да се уверим, че имат удобни шевове. Термо клиновете са чудесен вариант, когато стане много студено.

Всеки, който тренира навън, се нуждае и от удобен чифт чорапи. Те трябва да са изработени от материя, която не предизвиква потене, както и да имат подплата, която да поддържа краката сухи.

Не на последно място са и обувките, които трябва да са топли, да не пропускат снегът и водата да намокрят краката ни и да не се пързалят.

Да не забравяме и ушанките, шапките и ръкавиците, с които приключваме екипирането. Препоръчва се те да са дишащи, за да не се изпотява главата ни.

От The Richest съветват също да носим ярки цветове, за да ни забелязват по-лесно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама