Правителството ще гласува промяна на минималната работна заплата

07:30, 19 дек 18 / Политика 25 1682 Topnovini
1

Правителството ще гласува новия размер на минималната работна заплата, която от началото на 2019 година ще се увеличи на 560 лева. Повишението е с близо 10 на сто или 50 лева спрямо размера й тази година. Мотивите са запазване жизнения стандарт на нискодоходните работници. Размерът ще отговаря и на очакванията за ръста в икономиката и инвестициите.

Работодателските организации за пореден път се обявиха срещу административното увеличение на минималното възнаграждение с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Изчисленията на бизнеса показват, че новият размер ще струва около 284 милиона лева на работодателите.

Кабинетът ще одобри и допълнителни средства за министерствата на правосъдието и на здравеопазването за тази година.

На редовното си заседание правителството ще промени и плана за действие по намеренията на страната ни за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз.

Допълнителен трансфер по бюджета си ще получи Общественото осигуряване. Още разходи пък са предвидени по бюджетите на министерствата на правосъдието, на здравеопазването и на регионалното развитие.

Министрите ще приемат анализ, който описва опита на България в подготовката и провеждането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Той е под заглавие "Как съединението прави силата".

Предвидено е още правителството да промени Наредбата за командировъчните средства при задграничните мисии, както и да допълни Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като се отрази изплащането на новата социална помощ за деца сираци, когато те се отказват от персоналната си пенсия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани