Москва подари 13-метрова елха на София

18:45, 18 дек 18 / Любопитно 25 1349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На официална церемония тази вечер в София бяха запалени светлините на коледната елха, която Москва подари на българската столица. 13-метровото дърво се намира пред църквата „Света Неделя”. Светлините на елхата бяха запалени в присъствието на посланика на Руската федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров, дипломати, зам.-кмета по култура в Стоичната община Тодор Чобанов, а руският дядо Мраз и Снежанка раздадоха подаръци на децата, присъстващи на площада, предаде БГНЕС.

„За мен е огромно удоволствие да присъствам на тази приятна церемония по предаването на този дар на София от правителството на град Москва. Тази година ние се постарахме тази зимна красавица да радва жителите и гостите на София. Надявам се, че елхата ще създава празнично и весело настроение. Настоящата церемония още един път доказва нашето дългогодишно партньорство не само на ниво правителства, но и между двете столици”, каза руският дипломат.

Той припомни, че съвместните празненства между двете страни са започнали през октомври, когато в София се проведоха дните на Москва. Подобни дни на културата на София са се провели и в Москва. Макаров направи и кратка равносметка на постигнатото през изминаващата година.

 „2018-а беше изключително успешната година, свързана с отбелязването на 140 годишнинета от Руско-турската война, както и успешните резултати, които бяха постигнати на високо равнище по време на двете последователни срещи на президента Владимир Путин с премиера на България Бойко Борисов и президента Румен Радев. През изминаващата година бяха постигнати значителни резултати и в областта на междуфирмените отношения, културата, изкуството и редица други области на икономиката”, каза в заключение Макаров.

Зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов каза, че за втори път Москва подарява елха на София. „Това е един добър начин да покажем добрите отношения между двата града”, каза Чобанов и добави, че общината има споразумения с над 50 града в целия свят за партньорство в областта на културата и туризма. Според него София през тази година е по-празнична от миналата, но това се дължи на факта, че и много граждани са се включили с украса на сградите и домовете си.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама