Десислава Иванчева отново ще иска по-лека мярка

17:33, 17 дек 18 25 1762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова отново ще искат по-лека мярка за неотклонение от съда. Двете жени са под постоянен арест от 17 април, когато бяха арестувани по обвинение за подкуп. Подсъдим по делото е и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, който за разлика от тях обаче престоя близо месец под домашен арест. Според прокурора по делото Илиян Рангелов нямало двоен стандарт към обвиняемите, тъй като прокуратурата преценила, че ако излезе на свобода, Дюлгеров не може да повлияе на делото или да извърши повторно престъпление.

В края на септември Петко Дюлгеров бе пуснат под домашен арест от Специализирания наказателен съд. Решението влезе в сила незабавно, а прокуратурата го протестира часове преди изтичането на 7-дневния срок. В крайна сметка Дюлгеров престоя близо месец под домашен арест, който впоследствие стана ясно, че МВР дори не е контролирало заради сменен адрес.

В средата на ноември съдът пусна под домашен арест и Десислава Иванчева и Биляна Петрова, а решението отново трябваше да влезе в сила незабавно. Тогава обаче на прокуратурата й отне броени часове, за да протестира решението, а още същия следобед то бе отменено от Апелативния специализиран съд. Случаят предизвика проверка от Върховния касационен съд, която констатира множество нарушения, включително това, че апелативните съдии са взели решението без редовни протоколи от заседанието на първата инстанция. Стана ясно и че председателят на Апелативния съд лично е посетил кабинета на съдията по делото Иво Хинов, за да го подкани да придвижи по-бързо документите към втората инстанция.

Според адвоката на Иванчева – Димитър Марковски, има двоен стандарт към обвиняемите по делото: "Най-добре те знаят какво правят, но е недопустимо по отношение на един подсъдим да имаш едно процесуално отношение, а по отношение на друг - демонстративно да се мачкат и натискат".

Наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов обаче не видя двоен стандарт: "Това е въпрос на преценка. Преценката е наша, оспорихме и едното решение, оспорихме и другото. И двете имат едно и също решение". По думите му по отношение на Дюлгеров не е констатирана опасност от ново престъпление: "Нямаше тези основания, които ги има при другите две подсъдими, тоест опасността да се извърши престъпление или да се повлияе за разкриване на обективната истина".

До момента нито един от разпитаните в зала свидетели не потвърди, че Иванчева е искала подкуп от някого. Името й засега не се е появило и в прослушваните по делото СРС-та. В тях обаче се чува разговор между Петко Дюлгеров и строителния предприемач Александър Ваклин, в който двамата обсъждат искания подкуп, а Дюлгеров допълва, че в такива случаи обикновено работел за 15% от сумата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама