ВСС ще проверява Лозан Панов заради казуса с Десислава Иванчева

15:40, 14 дек 18 / Крими 25 1204 Topnovini
БГНЕС

Заповед на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов ще бъде проверявана от Инспектората на Висшия съдебен съвет. На извънредно заседание седем от членовете на съдийската колегия на съвета поискаха от съдебния инспекторат да установи нарушил ли е Панов независимостта на съдиите. Решението беше взето след двучасови горещи дебати.

Става дума за Апелативния спецсъд, който трябваше да се произнесе окончателно дали бившето ръководство на община Младост в лицето на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напусне ареста или да бъде потвърдено задържането под стража. Там имаше искане за незабавното им освобождаване, след това незабавен протест на прокуратурата.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд реши да провери тази процедура, след което последва призив на прокуратурата към съда да не дава документите. В крайна сметка тази проверка приключи. Тя констатира известни нарушения, но без основания да се правят генерални изводи.

Проверяваните съдии обаче сезираха първо пленума на ВСС затова дало действията на Лозан Панов във висящ съдебен казус не са намеса в тяхната независимост. Случаят беше прехвърлен към съдийската колегия. Тя трябваше да се произнесе миналия вторник. Отложи го за днес, за да се запознае с казуса.

Бяха проведени над двучасови дебати, в които се спореше за това има ли право Лозан Панов да разпорежда проверка на по-нискостоящите апелативни съдилища и какъв е бил момента на тази проверка.

Двете решения, които бяха гласувани, едното беше свързано с прекратяване на проверката, заради липсата на предмет на проверката, тъй като безспорно по закон е ясно, че председателят на Върховния касационен съд може да проверява и апелативните съдилища.

Второто предложение беше свързано с това дали не трябва да бъде сезиран Инспекторатът заради притесненията на съдиите, че е посегнато на тяхната независимост. Така този казус продължава към контролната съдебна инстанция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!