Протестиращи с "жълти жилетки" се появиха и в Турция

18:50, 16 дек 18 / Свят 25 1476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган упрекна тези, които организират и „канят“ хора на улични протести като „жълтите жилетки“ от Франция. Въпреки това няколко хиляди души протестираха днес в Диарбекир, в югоизточна Турция, срещу увеличението на цените през последните месеци.

"Отбелязвам предварително, че ако има някакви жертви на тероризма с „жълти жилетки“, извършителите ще платят тежка цена за това", заяви Ердоган в писмено изявление на 12 декември.
Председателят на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели също описва антиправителствените протести на "жълтите жилетки" във Франция като "тероризъм".

Икономическото положение в Турция рязко се влоши през последните месеци поради силното обезценяване на турската лира на фона на дипломатическо напрежение със САЩ това лято.

Жълтите жилетки, носени от френските протестиращи, станаха символ на вълната от демонстрации, започнала през ноември срещу увеличаването на данъците върху горивата, но се превърна в разнообразни искания, включително оставката на президента Емануел Макрон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама