До 2020 г. САЩ ще надмине Русия в износа на петрол

16:04, 16 дек 18 / Свят 25 1515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В срок от до три години САЩ могат да изпреварят Русия по отношение на износа на петрол. До септември 2020 г. доставките на американски петрол в чужбина биха могли да достигнал пет милиона барела дневно, а до края на същата година да надхвърлят и това количество, докато руският износ по-скоро би се задържал на същото си ниво.

През юни 2018 г. САЩ са добивали средно по 10.9 милиона барела петрол дневно и с това застават на първо място по обем на производството му. Това показват данните на компанията, занимаваща се с петролна статистика JODI.
Износът на петролни продукти от САЩ до края на следващата година може да надхвърли 10 милиона барелва дневно, което би застрашило статута на най-големия износител на петрол в света – Саудитска Арабия. Според анализатори износът на Саудитска Арабия ще остане на 9.0 милиона барела на ден през този период.

Русия, Съединените щати и Саудитска Арабия са сред трите най-големи производители на петрол в света. Според оценките на Международната агенция по енергетика те съставляват 40% от общото световно производство. Въпреки това, ако от гледна точка на производството Съединените щати наваксват останалите лидери, дълго време те са като изоставащи в областта на износа, тъй като досега са изразходвали повече петрол, отколкото са произвеждали. Но през ноември тази година САЩ за първи път от 90-те години на миналия век станаха нетен износител на петрол.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама