Какво не знаем за лещата

09:00, 16 дек 18 25 2639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лещата е една от най-полезните, хранителни и в същото време - диетични храни. От библейски времена до най-модерните тенденции в храненето - лещата никога не слиза от трапезата.

За нейните ценни хранителни и лечебни свойства се е знаело още в древността практически тя е едно от най-старите култивирани растения. Лещата е споменавана в Библията и е била толкова жизненоважна в бита на хората, че дори са я облагали с данък. С времето хората започват да се отнасят пренебрежително към лещата, наричайки я „храна за бедните”, пише zdrave.to

Съдържанието на лещата я нарежда сред най-здравословните храни, познати на човечеството. Богата е на протеини, колкото и месото. Съдържа минерали и минерални соли – желязо (42%*), фосфор (45%*), мед (26%*), калий (27%*), манган (67%*), цинк(32%*), изофлавони (вид аминокиселини, които се борят срещу хормонозависимите тумори), достатъчно количество сложни/бавни въглехидрати (53%*), но е подходяща за здравословни диети, заради ниското съдържание на мазнини (около 2 %*) и натрий. 100 г. леща съдържат около 310-320 ккал., от които около 1/3 са белтъчини.

Лещата е една от най-богатите на витамините от цялата В група храна - особено на витамин В9, известен ни като фолиева киселина, но в растенията се нарича фолат - цели 120% от дневната нужда. В1 (тиамин) 58%*, В6 - 27%*. Кълновете на лещата са богати на витамин С. Лещата е много богата на диетични фибри - 122% от дневните нужди

Лещата е екологично чист продукт, защото не натрупва в себе си токсини и нитрати, но може да бъде алерген, заради съдържанието си на пурини. Заради тях не е препоръчителна храна за хора с подагра.

Списъкът с ползите за човешкия организъм е дълъг и много съществен:

Заради протеините си лещата е пълноценна храна за всеки здрав човек, вегетарианец, веган.

Заради желязото и фолатите си лещата е важна храна за бременни жени, кърмачки. Дори за малки деца, защото люспата й е тънка.

Заради фибрите си подобрява храносмилането – срещу запек, улеснява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма.

Понижава риска от онкологични заболявания на женската репродуктивна система и на гърдата;

Заради магнезия и витамините от В групата - лещата има естествени антидепресивни свойства и благоприятства функцията на нервната система – подобрява тонуса, повдига настроението;

Диетична храна, която може да се консумира при абсолютно всички хранителни режими, стига да има изрична причина за обратното - алергия или подагра.

Бавните въглехидрати засищат, дават енергия на организма, време за преработване, поради което те се усвояват като пълноценно гориво за клетките, вместо да се натрупват и складират на най-неподходящите места.

Този вид въглехидрати нормализират нивото на кръвната захар.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама