Студентите празнуват

07:00, 08 дек 19 / Общество 25 1629 Topnovini
1

На 8 декември в България празнуват студентите!

Празникът възниква през 1902 година като патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първоначално се е отбелязвал на 25 ноември - денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици.

Датата на студентския празник се измества на 8 декември, защото на 31 март 1916 година българската администрация преминава към Григорианския календар и така честването се измества с 13 дни напред и се празнува на 8 декември.

Денят остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Заради студентския празник до понеделник тече акция на полицията за употреба на алкохол или наркотични вещества на шофьорите, както и за правоспособност.

Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани с пътувания до избраните от тях хижи и хотели в страната ни. 

От полицията очакват епизодични, непланирани престъпни деяния от рода на кражби на телефони, кражби на пари, спречвания, хулиганства. 

От МВР съветват студентите при какъвто и да е инцидент колкото се може по-бързо да се свържат с полицията на телефон 112. За целта е много важно да знаят мястото, където се намират.

От полицията препоръчват още да не се оставят ценни вещи и пари без надзор, както и да не се прекалява с алкохола. Апелират и да се внимава с разходките през нощта.

Статистиката за периода 7-9 декември 2018 година показва, че през този период е настъпило само едно пътнотранспортно произшествие с участници в студентски празненства, при което няма загинал, но има трима ранени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.