Запалиха светлините на коледната елха в Лондон

08:40, 07 дек 18 / Любопитно Сподели в: 25 462 Topnovini Автор: Topnovini
1

Главната коледна елха на Великобритания грейна на Трафалгарския площад в центъра на Лондон. Зеленото дърво е висока 21 метра и е донесена от Норвегия.

Официалният старт на тържествата беше даден от лорд-кмета на Уестминстър Линдзи Хол и кмета на Осло Мариане Борген. Преди три седмици те заедно отсякоха 80-годишното дърво в Нурмарк – гористото северно предградие на Осло, което е любимо място за отдих на жителите на норвежката столица.

Елхата, която ще украсява центъра на британската столица до началото на януари, всяка година идва на Острова с кораб през Северно море. Традицията е поставена през 1947 г. С този подарък норвежците благодарят на Великобритания за помощта, която последната оказва за освобождението на Норвегия през Втората световна война.

В годините на нацистката окупация норвежкото кралско семейство и правителство са живеели и работили в изгнание в Лондон. Там са се обучавали отрядите с норвежки командоси и са се планирали диверсионните операции срещу германските окупатори.

Елхата на Трафалгарския площад нарочно е украсена семпло – звезда на върха и вертикални гирлянди с лампички, както е прието в Норвегия.

 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани