Най-вкусните напитки за коледно настроение

11:30, 22 дек 18 / Любопитно 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Какво е Коледа без сняг, коледни песни, топли чорапки, хубава книга и нещо топло и вкусно за пиене? Предлагаме ви няколко неустоимо вкусни напитки, в които ще се влюбите от първата глътка.

Коледно капучино

Капучиното може да мирише на Коледа. Не вярвате ли? Ще са ви необходими:
 
2 чаши кафе (еспресо или от кафеварка)
1 чаша горещо прясно мляко
1/2 ч.ч. амарето
канела на прах
около 200 гр ванилов сладолед или бита сметана
кардамон на прах
 
Смесете горещото кафе с горещото мляко и амарето ликьора, който най-добре да е на стайна температура. Добавете канела на вкус. Разпределете капучиното по чаши, като към всяка добавите ванилов сладолед. Поръсете всяко капучино с щипка кардамон. Това са продукти за 4 чаши. Ако искате само за вас, ще трябва да намалите количеството на кафето, например 1 чаша, и на млякото, например половин чаша.
 
Снежно мляко с дъх на джинджифил и канела
 
За този снежен коктейл ще ви трябват:
 
Мляко - 1 л
Стафиди - 2 с.л
Джинджифил - 2 с.л
Мед - 3-4 с.л.
Половин от портокал
Сметана
Щипка канела
 
Загрейте млякото. Добавете прясно смлян джинджифил, стафиди, мед и парченца портокал. След като млякото заври, трябва да се повари на слаб огън за около 5 минути. След това се излива в чаши. Покривате с бита сметана и канела.
 
Най-вкусният домашен топъл шоколад
 
Кой не обича шоколад?! Има напитки, към които се пристрастявате. Опасяваме се, че това ще е една от тях. Ще са ви необходими:
 
черен шоколад - 100 г
шоколад - 250 г млечен
прясно мляко - 700 мл
сол - 1 щипка
 
Шоколадите се натрошават на парченца. Загрява се 1/3 от млякото и към него се добавят двата вида шоколад и щипката сол. След като се разтопи шоколадът, се изсипва останалото мляко. Загрява се, като се разбива непрекъснато с телена бъркалка. Може да го сервирате отгоре със сметана и какао или захарни пръчици.

Меден пунш
 
И понеже студените дни трябва да станат по-топли, намесваме и малко алкохол. Но много лек и много ароматен, за да стане коледно и празнично. Ще са ви необходими:
 
коняк - 90 мл
лимонов сок - 40 мл
мед - 2 с. л.
вода - 200 мл
 
В чайник се налива водата, прибавя се медът и се нагряват до завиране. Снема се от огъня и се прибавя лимоновият сок. Напитката се налива в пуншови чаши, предварително загрети и се долива конякът. Сервира се горещ пуншът.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама