Кога съпрузите престават да се карат?

16:40, 05 дек 18 / Любопитно 25 1080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След няколко десетилетия съвместен живот караниците между брачните партньори намаляват и се заместват с хумор и взаимно разбиране, установиха американски социолози, съобщи РИА "Новости", цитирана от БТА.

Констатациите показват колко са важни положителните емоции за човешкото здраве. Те обясняват защо семейните хора живеят по-дълго от самотните, поясни Алис Верстен от Калифорнийския университет в Бъркли.

Изследването е продължило повече от 13 години. В него са участвали почти 100 доброволци, женени от 15 - 35 години. На всеки пет години те разказвали по какъв повод възникват семейните дрязги и как се преодоляват.

Екипът на Верстен установи сходно изменение - с годините остротата на семейните конфликти намалява, както и реагирането към тях. Успоредно с това нараства удовлетворението от семейния живот и положителните емоции. С течение на годините чувството за хумор надделява над разногласията. Взаимното разбиране и познаването на плюсовете и минусите на другия заместват постоянните дрязги и спорове за дреболии.

Подобни закономерности трябва да се вземат предвид от социалните работници и експертите в държавните служби, които отговарят за укрепването на семейството като основна социална единица, считат учените.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама