Репичките произхождат от Средна Азия, а днес се отглеждат и консумират в цял свят. Освен че са апетитно допълнение към салатите, пресните репички са особено полезни за здравето.
Те съдържат витамини от група В, както и известни количества витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.
Витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В в репичките помагат в грижата за кожата. Някои хора използват сурови репички като средство за почистване на лицето.
Също така в 100 г репички се съдържат 16 калории и 15 мг витамин С, което ги прави подходящ продукт за диети и поддържане на здравословно тегло. Те са добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.
Репичките са полезни и за бъбреците. Доказано е, че противовъзпалителните свойства на зеленчука защитават бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.
Приемът на репички доказано бори стреса. Tова ги прави прекрасно средство за превенция на някои ракови заболявания и възпаленията. Те помагат за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво.
Добави коментар